Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 29.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Vind har stedvis gitt flakdannelse i terreng mot V og N, og det vil fortsatt være lett å løse ut middels store skred (str 2) i fokksnøen i noen heng. I områder hvor vinden ikke har påvirket nysnøen er skredfaren lavere, men det er mulig løse ut små løssnøskred i veldig bratt terreng.
Eldre fokksnøflak i Ø og S har hatt god tid til stabilisering og det skal generelt mye til for å kunne påvirke disse.
Vedvarende svake lag av kantkorn finnes under skarelag og mellom skarelag og fokksnø. Vær oppmerksom i områder med tynt snødekke og nysnøflak.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 28. januar 2019

Snøoverflata varierer avhengig av vindpåvirkning i løpet av helga. Mange steder flyttet kraftig vind natt til lørdag mye snø ut i leheng mot N-NV, mens andre steder ligger det 15-20 cm løssnø, selv høyt til fjells. Det ligger fortsatt mest snø i heng mot S og Ø etter tidligere vind og snøfall.

Det finnes kantkorn i tilknytning til skarelag nede i snødekket flere steder, særlig der snødekket er tynt. Foreløpig ansees ikke dette som et skredproblem, men det må følges med på. Testheng med nysnøflak løste lett ut lørdag, og i områder med tynt snødekke resulterte det i stepdown ned på skarelag i begynnende kantkorn

Observatør meldte om et naturlig utløst flakskred str 1 på Molden ved Hafslo lørdag. Skredet har løsnet i nysnøflak.

Mandag er det tilnærmet vindstille i regionen, flau vind 1 m/s på Spørteggbu (1585 moh). Det har kommet ubetydelig nedbør siste døgn. Observasjoner fra helga viser store lokale variasjoner i vindpåvirkning. Rim og kantkorn i overflata er observert flere steder.

Fjellvær

Mandag 28. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -18 °C til -11 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 29. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -15 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS